Devlet Bankaları Hangileri?
Devlet Bankaları, Türkiye’de faaliyet gösteren ve devlet bünyesinde hizmet veren bankalardır. Halk arasında kamu bankaları olarak adlandırılır. Kamu bankaları devlet sermayesiyle kurulan ve devlet tarafından yönetilen bankalardır. 2020 yılı itibariyle devlet bankaları Ziraat Bankası, Ziraat Katılım, Vakıfbank, Vakıf Katılım, Halk Bankası, Birleşik Fon Bankası, Türkiye Kalkınma Bankası, İller Bankası ve Adabank’dır.
Ziraat Bankası
Ülkemizde adı en çok bilinen bankaların başında yer alır. Aynı zamanda ülkemizde ilk kurulan banka olma özelliğine sahiptir. 1863 yılından bugüne hizmet vermeye devam ediyor.
Ziraat Katılım
Ülke genelinde 45 şubesi bulunan Ziraat Katılım, 2015 yılından bugüne hizmet vermeye devam ediyor.
VakıfBank
Türkiye Vakıflar Bankası olarak da isimlendirilen bu banka 1954’te Adnan Menderes tarafından kurulmuştur. Aralarında Almanya, Kıbrıs, Amerika’da olmak üzere toplamda 6 ülkede şubeleri bulunuyor.
Vakıf Katılım
Vakıf Katılım, 2015 yılında kurulan anonim bir şirkettir.
Halk Bankası
1933 yılında kurulan Halk Bankası, ticaret ve sanayi alanlarında hizmet vermek amaçlı kurulmuştur. Daha sonrasında talepler üzere ihtiyaç, konut, taşıt gibi kredi imkanlarıda sunmaya başladı.
Birleşik Fon Bankası
1958 yılından bugüne hizmet veren Birleşik Fon Bankası, çay üreticilerine destek olmak amacıyla kurulmuştur.
Türkiye Kalkınma Bankası
1975 yılından bugüne hizmet veren Türkiye Kalkınma Bankası; turizm, sanayi, enerji eğitim ve sağlık gibi alanlarda hizmet vermektedir.
İller Bankası
1933 yılından bugüne hizmet veren İller Bankası, belediyelere ve il özel idarelerine kredi ve fon sağlamaktadır.
Adabank
1984 yılından bugüne hizmet veren Adabank; Uzan Grubu tarafından kuruldu.