Kredi Notu Nedir?

Kredi notu kısaca kişilerin borçlarını ödeme alışkanlıklarının puanlanmasıdır. Bankalar kredi verirken ilk olarak kişinin kredi notuna bakar.

1 ile 1900 arasında puanlandırılır ve ne kadar yüksekse o kadar rahat kredi çekilir. Kredi notunu belirleyen belli başlı faktörler vardır. Bunlardan bazıları kredili ürün ödeme alışkanlıkları, mevcut hesap ve borç dökümü, yeni kredili ürün açılışları ve kredi kullanım yoğunluğudur. Siz bankaya borçlandıkça ve düzenli ödedikçe artan bu puan, ödeyemeyince veya son ödeme tarihinden sonra ödeyince düşmektedir. Bu sebeple borçları düzenli ödemek ve bankalara sık sık borçlanmak kredi notunuzun artmasına yardımcı olacaktır.

Kredi Notu Öğrenme

Kredi notu öğrenmek bankadan bankaya değişiklik gösterse de İnternet Bankacılığı, ATM ve mobil uygulama üzerinden rahatlıkla öğrenilebilir. Kredi çekmeden önce kredi notunuzu öğrenmeniz yapmış olduğunuz kredi başvurunuzun onay alıp almayacağı hakkında size bilgi verecektir. Düşük olan kredi notlarının onay alma ihtimali kredi notu yüksek olanlara göre daha azdır. Kredi başvurunuzun onay alıp almayacağını aşağıdaki verilere göre tahmin edebilirsiniz;

  • 0 ve 500 Arası: Kredi alma ihtimali düşük.
  • 500 ve 800 Arası: Başvuru talebine riskle bakılan ancak teminat veya kefil gösterilirse kredi verilebilir.
  • 800 ve 1100 Arası: Kredi alması muhtemel.
  • 1100 ve 1400 Arası: Borçlarını zamanında ödediği için kredi alması kolay.
  • 1400 ve Üzeri: Tüm bankalardan rahatlıkla kredi alabilir.