IBAN Numarası Nedir?

IBAN numarası International Bank Account Number’ın kısaltmasıdır. Türkçe karşılığı Uluslararası Banka Hesabı Numarası olan ve para göndermeye yarayan IBAN numarası 26 karakterden oluşur.

İlk iki hane ülke kodudur. Ülkemiz için bu kod TR’dir. Ülke kodundan sonra gelen 2 hane kontrolü oluşturmakta ve IBAN’ın doğrulanması için kullanılmaktadır. Detaylıca anlatmak gerekirse ilk 2 hane ülke kodu, sonraki 2 hane kontrol basamakları, sonraki 5 hane banka kodu, sonraki 1 hane rezerv alanı, sonraki 16 hane ise hesap numarasıdır. Günlük ödemeler ve fatura ödemesi, bir başkasına para gönderme veya bir başkasından para alma gibi işlemler için kredi kartı veya bankamatik kartı kullanılır. Bankalar kredi veya bankamatik kartı kullanan müşterilerinin kartlarının üzerine isim soyisim, kart numarası ve son kullanma tarihi gibi bilgileri yazar fakat IBAN numarasını yazmaz. Bu sebeple insanlar IBAN numarasını nasıl öğreneceklerini merak ediyor.

IBAN Numarası Nerede Yazar?

Şubeye giderek öğrenebilirsiniz fakat buna hiç gerek yok. Günümüzde herkesin vakti değerli. Bu sebeple bankanıza ait internet sitesinden veya çağrı merkezinden kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Burada sizden hesap numarası, şube kodu gibi bilgiler istenir ve ardından size ait olan IBAN numarası gösterilir. Sık sık bu işlemi tekrarlamamak için bir kağıda veya telefonunuzun not defterine IBAN numaranızı kaydetmenizi tavsiye ediyoruz. Bu sayede ihtiyaç anında vakit kaybetmeden IBAN numaranızla işlem yapabilirsiniz.