Kefil Olduğum Kişi Ölürse Borç Ne Olur?

Bankalar gerek gördükleri durumlarda kredi çekmek isteyen kişiden kefil talep edebilir. En çok merak edilen sorulardan biriside kefil olunan kişi öldüğünce borca ne olduğudur.

Unutmayın ki bir borca kefil olduğunuzda kefil olduğunuz kişi hayatını kaybederse borç üzerinde 2. sorumlu siz oluyorsunuz. Yani borç ödenmediği zaman bankaların borcu tahsil edeceği kişi kefillerdir. Eğer kredi çekilirken sigorta yapıldıysa bir kişi hayatını kaybettiğinde borcu sigorta şirketleri öder. Bu durumda kefil herhangi bir sorumluluk altında kalmaz. Eğer sigorta yaptırılmadıysa ve kefil olunan kişi hayatını kaybederse borcun sorumluluğu kefil olan kişiye aittir. Bu sebeple kredi alırken sigorta yaptırmak son derece önemli. Kefil bu borcu ödemek zorundadır. Bu durum sadece bankalar için değil tüm kredi veren kurumlar içinde geçerlidir. Kefil olacak kişinin yapılan sözleşmenin bir kopyasını alması bu tarz durumlarda hangi sorumlulukları yerine getirmesi gerektiğini bilmesine ve hatırlamasına yardımcı olur. Çünkü bir borca kefil oluyorsunuz. Herhangi bir olumsuzluk durumunda borcu ödemeyi kabul ediyorsunuz. En kötü senaryoyu düşünüp o şekilde kefil olmakta fayda var.

Konuyu özetlemek gerekirse borçlu hayatını kaybettiğinde sigorta yaptırılıp yaptırılmamasına göre 2 sonuç oluyor. Bunlardan birincisi kredi alınırken sigorta yaptırılması. Eğer kredi alınırken sigorta yaptırıldıysa borcu sigorta şirketleri karşılar. Eğer kredi alınırken sigorta yaptırılmadıysa borcun 2. sorumlusu kefil olacağından kefil olacak kişi borcu ödemek zorunda kalır.